Следвайте Гласове в Бързите темпове на нарастване на инфлацията в еврозоната

...
Следвайте Гласове в Бързите темпове на нарастване на инфлацията в еврозоната
Коментари Харесай

ЕЦБ: Страните от еврозоната ще понесат нетни загуби поради високата инфлация

Следвайте " Гласове " в 
Бързите темпове на повишаване на инфлацията в еврозоната ще окаже отрицателно влияние върху обществените финанси с течение на времето, демонстрира проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестено през днешния ден и представено от Ройтерс. То опровергава някои отзиви, че държавните управления на страните от еврозоната може да имат изгода от инфлационния напън, защото задълженията им се обезценяват, а данъчните им доходи се покачват в номинално изражение. 

При по-нормален растеж на инфлацията и в случай че не се постановяваше промяна на държавните разноски, то равнищата на задлъжнялост на страните от валутния съюз в действителност биха намалели. Но шокът в областта на енергетиката и следващо закъснение на икономическия напредък, както и въвеждането на строги правила за разходване на обществените средства оказват отрицателно влияние върху фискалната политика на държавните управления на обособените страни, отбелязва ЕЦБ.
" През идващите години обаче ще се усилят бюджетните разноски, което значително ще заличи изгодите за приходната част на бюджета (от по-високата инфлация - бел. ред.), което ще докара до намаляване на евентуалното равнище на брутния вътрешен артикул (БВП) с близо 0,5 на 100 през 2024 година ", се споделя в известието на Европейската централна банка.
Въпреки че инфлацията нормално усилва данъчните доходи, енергийният потрес в този момент води до непретенциозно нарастване на приходите, оказва отрицателен резултат върху приходите на фирмите, понижава общия стопански напредък и оказва напън върху номиналните обществени разноски. По-високите цени автоматизирано принуждават държавните управления да харчат повече. ЕЦБ прибавя, че политиката на по-високи разноски, която държавните управления организират, с цел да лимитират отрицателните резултати от инфлацията, е краткотрайна мярка, която ще бъде прекъсната. 

" Влиянието върху икономическия напредък, което тези разноски оказват, се прави оценка като положително единствено за интервала на 2022 година Тези спомагателни разноски ще окажат лек отрицателен резултат през 2023 година и доста по-отрицателно влияние през 2024 – 2025 година ", е оценката на банката във Франкфурт.

Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
13 Фев 202313813 Фев 202334213 Фев 202374913 Фев 202317713 Фев 2023150913 Фев 20231422КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 2023109307 Фев 202399610 Фев 2023322807 Фев 2023846
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР